Cum scapi de linoleum: 4 sfaturi eficiente

Pentru a înțelege cum să scapi de linoleum într-un mod eficient și fără stres, trebuie să ai la îndemână câteva tehnici și instrumente potrivite. Indiferent dacă vrei să înlocuiești pardoseala veche cu ceva nou sau să faci renovări în locuința ta, îndepărtarea linoleumului poate fi o sarcină destul de solicitantă. Aici vei găsi patru sfaturi eficiente pentru a te ajuta să îți îndeplinești scopul fără bătăi de cap.

1. Testează Adeziunea Linoleumului

Înainte de a începe să îndepărtezi linoleumul, este important să testezi cât de bine este lipit de podea. Uneori, linoleumul vechi poate fi destul de bine fixat și poate necesita metode speciale pentru a-l îndepărta. Iată cum poți face acest test:

 • Încălzește o zonă mică: Folosește un uscător de păr sau o altă sursă de căldură pentru a încălzi ușor colțul sau marginea linoleumului.
 • Ridică colțul: Folosește un cuțit de lipit sau o spatulă pentru a ridica ușor colțul încălzit al linoleumului.
 • Testează adeziunea: Dacă linoleumul se ridică ușor și lipiciul se desprinde fără probleme de sub el, este posibil să poți îndepărta linoleumul mai ușor. Dacă întâmpini rezistență sau lipiciul rămâne puternic atașat, vei avea nevoie de metode mai intense de îndepărtare.

2. Folosește Soluții de Îndepărtare a Lipiciului

După ce ai testat adeziunea linoleumului și ai decis să mergi mai departe cu îndepărtarea, următorul pas este să îndepărtezi lipiciul care a rămas pe podea după ce ai scos linoleumul. Iată câteva sfaturi pentru această etapă:

 • Soluții comerciale: Există diverse soluții speciale disponibile în magazinele de bricolaj, care sunt formulate pentru a dizolva lipiciul lăsat în urmă de linoleum. Caută un solvent adecvat pentru lipiciul specific utilizat în instalarea linoleumului tău.
 • Metoda aburului: Utilizarea unui aparat de abur poate fi o metodă eficientă pentru a înmuia lipiciul și a-l face mai ușor de îndepărtat. Aplică abur pe suprafața afectată și folosește o spatulă sau o perie pentru a îndepărta lipiciul moale.
 • Scrabul: În unele cazuri, un scrab (o unealtă cu o lamă ascuțită) poate fi folosit pentru a rașpa lipiciul înmuiat de pe podea. Fii atent să nu zgârii podeaua în timpul acestui proces.

3. Folosește Outils Manuale sau Electrice

Pe măsură ce încerci să îndepărtezi linoleumul, poți întâlni obstacole sau lipici rezistent. Există mai multe opțiuni pentru a face acest lucru, inclusiv:

 • Fersilăjul: Este o unealtă manuală special concepută pentru a tăia și îndepărta linoleumul. Acesta poate fi util pentru a face tăieturi în linoleum și pentru a ajuta la ridicarea secțiunilor mai mari.
 • Utilizarea unei mașini de șlefuire: În cazul în care lipiciul lipit este foarte persistent, o mașină de șlefuire poate ajuta la îndepărtarea sa. Există diverse tipuri de mașini de șlefuire disponibile, inclusiv modele manuale și electrice, care pot fi echipate cu accesorii adecvate pentru a trata suprafața.

4. Pregătește Suprafața pentru Instalarea Noii Podele

După ce ai îndepărtat complet linoleumul și lipiciul, este esențial să pregătești suprafața pentru instalarea noii podele. Iată câțiva pași importanți:

 • Curățarea adecvată: Asigură-te că îndepărtezi toate reziduurile de lipici și orice alt debris rămas pe podea. Poți folosi o mătură, o aspirator sau o cârpă umedă pentru a curăța suprafața în profunzime.
 • Nivelarea podelei: Verifică și nivelează orice denivelare sau imperfecțiune a suprafeței. Este important ca noua podea să fie instalată pe o suprafață uniformă pentru a evita probleme în viitor.
 • Aplicarea unui primer: Înainte de a instala noua podea, aplicarea unui strat de primer poate ajuta la îmbunătățirea aderenței și la prevenirea problemelor cu umiditatea.

Sfaturi Suplimentare pentru Îndepărtarea Linoleumului

 • Protecție personală: În timpul procesului de îndepărtare a linoleumului și a lipiciului, este recomandat să folosești echipament de protecție adecvat, cum ar fi mănuși de lucru, ochelari de protecție și, în unele cazuri, o mască de praf.
 • Întreruperea muncii: Dacă procesul de îndepărtare a linoleumului este prea dificil sau complicat pentru tine, ia în considerare să angajezi un profesionist în renovări care să te ajute cu acest proces.

Concluzie

Îndepărtarea linoleumului poate fi o sarcină provocatoare, dar cu instrumentele și metodele potrivite, poate fi gestionată eficient. Este important să ai răbdare și să urmezi pașii corecți pentru a asigura că vei obține rezultatele dorite fără a deteriora podeaua existentă. Asigură-te că evaluezi bine situația înainte de a începe și că folosești materialele adecvate pentru a facilita procesul. Dacă întâmpini dificultăți, nu ezita să consulți un profesionist pentru asistență suplimentară.

About the author: Daniel

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *